10 otroligt användbara Windows-program att ha nära till hands

Vissa appar är avgörande, och du använder dem varje dag. Alla känner till deras namn:  Firefox, VLC, 7-Zip, och så vidare. Det finns dock en annan klass av app som får mindre uppmärksamhet: de appar som är vansinnigt användbara att ha till hands vid de sällsynta tillfällen du behöver dem. Här är 10 av favoriter.

Speccy

Kanske har du glömt vilken typ av RAM du köpte, eller vill ha en snabb blick på din CPU: s temperatur. Speccy skannar din maskin och ger dig en fullständig översikt över allt, från modellnummer till temperaturer, fläkthastigheter, SMART-status och … bra, ganska mycket annat du kan tänka dig. Den är också tillgänglig i bärbar form, så du behöver inte installera någonting – bara hålla den i en mapp för när du verkligen behöver det. För ett alternativ, kolla HWiNFO .

Ultimate Windows Tweaker

När du installerar Windows först får du förmodligen allt som ställts in precis som du gillar det, inklusive alla dina favoriter, lilla registerhacks och tredjeparttweaks. Du kan till och med upptäcka nya senare och prova dem. Appar som Ultimate Windows Tweaker gör det mycket enklare, och de är användbara för att hålla dig om senare om du börjar integrera nya saker i ditt arbetsflöde. Dess lista med funktioner är oändlig, så att du kan finjustera de minsta funktionerna i Aktivitetsfältet, Utforskaren i Windows, Låsskärmen och allt annat du kan tänka dig. Ladda ner det en gång och behåll det för alltid (och som alltid, säkerhetskopiera innan du börjar tweaka ditt system).

Stress Testing Utilities

Överklockare är förmodligen mycket bekanta med stresstestverktyg som Prime95 , LinX och AIDA64 . Om du har överklockat din CPU, bör du definitivt hålla dessa runt, men de kan vara användbara för icke-överklockare också. När processorn har problem kan det vara svårt att diagnostisera. Om några av dina program kraschar kan ett stresstest som Prime95 hjälpa dig att ta reda på om din CPU är problemet (eller om det är något annat). Många människor rekommenderar också att du ger en ny dator ett stresstest för att se till att det inte finns några problem. De flesta av dessa är också bärbara, så du kan kasta dem i en mapp och starta dem när du behöver dem.

MalwareBytes, VirusTotal och AdwCleaner

Jag lägger dem i samma kategori eftersom de alla skyddar dig mot oönskade program, men de är alla användbara i sig själv. Du har antagligen ett bra antivirusprogram som kör hela tiden, men inget antivirusprogram fångar allt-så det är användbart att ha ett sekundärt program för att kontrollera en gång i taget. MalwareBytes är bra eftersom det bara fungerar vid behov, vilket innebär att det inte kommer att störa konflikten med ditt antivirusverktyg. VirusTotal Uploader , å andra sidan, låter dig skanna en enskild fil med över 50 antivirusverktyg på en gång, så det är bra om du har laddat ner något du tycker kan vara fishy. Slutligen, om du oavsiktligt har installerat ett irriterande verktygsfält på ditt system som bara inte kommer att gå iväg, kommer AdwCleaner att hjälpa dig att bli av med det .

Magical Jelly Bean KeyFinder

Har du någonsin fått ominstallera ett program, men kunde inte hitta din produktnyckel? Magical Jelly Bean KeyFinder söker efter din dator för installerade program och, om de har en produktnyckel, visar dem till dig så att du kan skriva ner den och använda den nästa gång du installerar om det. Obs! Den här innehåller några verktygsfält och så vidare vid installationen, så var noga med att använda den anpassade installationen för att undvika crapware.

Process Explorer

Windows Task Manager kan visa dig mycket information om vilka program som körs, och vanligtvis gör det vad du behöver det till. Men i sällsynta fall behöver du mer information, som om du försöker lista ut vilket program som använder din webbkamera, till exempel – då behöver du Process Explorer. Process Explorer är ett av de många uppgiftshanteringsalternativen där ute och erbjuder information om vilka filer som används, vilken hårdvara och vad varje program gör. Om den vanliga Task Manager inte ger dig den information du behöver, kommer Process Explorer att göra det.

UNetbootin och YUMI

Även om du är en diehard Windows-användare kan Linux vara användbart då och då, speciellt för felsökning. Traditionellt kommer Linux distros och andra felsökningsverktyg finns i form av live-CD-skivor, men om du inte har en CD-enhet är UNetbootin ett seriöst praktiskt verktyg. Det kan vända nästan vilken ISO som helst till en startbar flash-enhet. Ännu bättre är YUMI , som låter dig sätta flera live-CD-skivor på en flash-enhet, vilket innebär att du kan kombinera alla dina favoriträddningsskivor, Linux distros och andra verktyg och placera dem i fickan.

Wireless Network Watcher (och andra nätverksverktyg)

Behöver du se en lista över alla datorer i ditt nätverk, tillsammans med IP-adresser, MAC-adresser och annan information? Oavsett om du planerar ditt nätverk eller tror att någon stjäl din Wi-Fi , är Wireless Network Watcher ett praktiskt verktyg att ha. Trots sitt namn fungerar det också via trådbundna nätverk. Naturligtvis rekommenderar vi också att du kolla in alla NirSofts nätverksverktyg – vad du kan behöva beror på vad det är du vill undersöka, men de är alla ganska fantastiska.

WinDirStat

Vi når alla den nyckfulla dagen vid någon tidpunkt: när din dator berättar att den inte har någon plats längre på hårddisken. Inte säker på var det går? WinDirStat kommer att berätta för dig. Det skannar alla dina hårddiskar och visar dig de största mapparna, vilka filtyper tar upp utrymme och mycket mer. Om du har provat de vanliga sakerna (som Disk Cleanup) och fortfarande inte är nöjd med utrymmet, så är WinDirStat nästa steg i diskrensningsprocessen.

Sandboxie

Låt oss alla erkänna det: ibland, även om vi vet att det är fel, öppnar vi enstaka sketchy program eller filer. Jag dömer inte, men om du ska göra det, använd åtminstone skydd. Använd Sandboxie , som låter dig köra program oberoende av resten av systemet . På så sätt kan de inte infektera, komma åt eller på annat sätt störa din Windows-installation. Det är också bra för att testa apps du är osäker på eller kör flera instanser av en app som inte kommer att skada dig – det är kul för hela familjen.