12 essentiella program du bör installera till din nya dator

Programvara är ryggraden i vilken datorinstallation som helst. Oavsett om du just har köpt en ny dator eller installerat om Windows, bör det första du gör vara att installera alla typer av användbara program. Medan det finns dussintals fantastiska Windows-program, så gäller det att veta vilka verktyg som är avgörande för att du ska få en så bra start som möjligt.

Utan inbördes ordning, låt oss gå igenom tolv applikationer för Windows som alla bör installera direkt.

  1. Webbläsare: Google Chrome

Vårt toppval i denna kategori är Google Chrome . Den är fortfarande supersnabb, innehåller lite bekvämligheter och har ett bra bibliotek med fantastiska tillägg. Kasta in plattformssynkronisering som låter dig öppna dina skrivbordsflikar på din telefon och vice versa, och du har en fantastisk webbläsare för alla ändamål.

Chrome är dock inte utan sina fel. Massor av människor tycker inte om Chrome, men den goda nyheten är att du har många andra fantastiska webbläsare att välja mellan. Firefox kan du anpassa lika mycket, Opera är kriminellt underskattad, och mindre kända utmanare som Maxthon Nitro är också värda en titt.

Under tiden förtjänar Microsoft Edge inte en plats som standardwebbläsare än.

2. Bevara data i molnet: Dropbox

En gång i tiden var det en nyhet med lagring av information i “molnet”, men nu är det en daglig förekomst. Dropbox är molnappen du ska installera. 2 GB ledigt lagringsutrymme är inte mycket, men du kan öka det genom att hänvisa till vänner och andra småuppgifter. Dropbox erbjuder en app för alla större enheter så att du kan ta dina filer var som helst.

Det är också superlätt att dela filer med andra, och tjänsten sportar ett bra gränssnitt på webben och skrivbordet. Oavsett om du använder den för säkerhetskopiering, som en cloud-flash-enhet eller för att konfigurera delade mappar med andra, kan du inte gå fel med Dropbox.

3. Streama musik: Spotify

För flera år sedan innebar det att du noggrant fick importera och organisera en samling MP3-filer när du ville lyssna på musik via datorn.Inte längre;musikströmmingstjänster eliminerar behovet av att köpa enskilda album fysiskt eller digitalt.

Det finns flera musikströmmande tjänster på marknaden, men vi rekommenderar Spotify.Med sin kostnadsfria annonsplan kan du lyssna på så mycket musik som du vill, och premiumuppgraderingen på drygt 100 spänn är definitivt värt det för en ivrig lyssnare.Spotify har också en dedikerad Windows-app (och en bra webbapp), medan Apple Music kräver odrägliga iTunes och Google Play Music finns endast på nätet.

Om du vill prova annat, kolla då in Apple Music eller Google Play Music. Båda liknar Spotify , så en helt annan tjänst som Napster kan passa dig bättre om du söker annat. Bemöda dig inte med SoundCloud Go , dock.

4. Office Suite: LibreOffice

Chansen är att du behöver ett verktyg som låter dig arbeta med dokument, kalkylblad och presentationer vid någon tidpunkt. Du kanske tror att betala för den senaste versionen av Microsoft Office är det enda sättet att göra detta, men det är långt ifrån sanningen. .

Ingen Windows-användare borde vara utan LibreOffice . Det är ett helt fritt och kraftfullt kontorspaket som innehåller alternativ till Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access och mycket mer. När du blivit van vid några få estetiska skillnader från MS Office, kommer du att flyga genom ditt arbete med LibreOffice.

Observera att OpenOffice, ett populärt alternativ, är i grunden ett dödprogram nu, så du borde inte använda den. Om du inte vill använda LibreOffice, prova FreeOffice eller WPS Office. För dem som inte kan komma undan utan Microsoft Office, kolla in Office 365. Det ger en mycket bättre affär än att köpa Office 2016 på egen hand, inklusive en terabyte av OneDrive Cloud Storage.

5. Bildredigerare: Paint.NET

Oavsett om du vill pröva din hand vid bildmanipulation, behöver ett sätt att oskärpa känslig information från foton, eller vill återställa/retuschera gamla bilder, ska alla ha ett bildredigeringsprogram installerat. Du tänker noga på Photoshop som guldstandard för detta, men det finns gott om gratis verktyg som är mer tillgängliga för den genomsnittliga användaren.

Paint.NET är vårt bästa val. Det är mycket kraftfullare än Microsoft Paint, men överväldigar dig inte med alla slags förvirrande ikoner och val. Du kan enkelt suddas ut delar av en bild, bildnivåer automatiskt så att de ser bättre ut och lägger till text och former på dina bilder på bara några klick. Massor av plugins gör att du kan expandera dess funktionalitet också.

Om du hittar Paint.NET för grundläggande är GIMP en mer avancerad lösning.

6. Säkerhet: Panda Free Antivirus

Medan du kan vidta åtgärder för att skydda din dator utan ett antivirusprogram, är det smart att hålla en installerad. Det finns gott om debatt om vilket antivirus som är bäst, och inget verktyg är perfekt. En del ökar dock över resten.

För de flesta användare rekommenderar vi Panda Free Antivirus.Det är en molnbaserad lösning, så det mossar inte ner dina systemresurser.Inställningen är snabb och enkel, och om du vill ställa in schemalagda skanningar eller undantag kan du.Människor som bara vill ha en set-and-forget-lösning kommer inte ens att behöva röra Panda när den är upprättad.

När du har installerat det, ta en minut för att inaktivera kampanjannonserna. Du kan göra det genom att öppna appen, klicka på menyn i trefältet längst upp till höger och välja Inställningar. På fliken Allmänt, rulla ner och avmarkera Visa Panda-nyheter , och du kommer inte att höra från Panda om det inte finns något problem.

Om du inte gillar Panda, kolla in Avira Free Antivirus eller 360 Total Security . Vi brukade råda mot att använda Microsoft Security Essentials , men den uppgraderade Windows Defender ökade kraftigt i Windows 10 , så det är värt ett försök om du inte gillar några andra alternativ.

Vidare rekommenderar vi i denna kategori en blandad lösning . Förutom ditt vanliga antivirusprogram borde du behålla en kopia av Malwarebytes Anti-Malware Free installerat för tillfälliga djupa skanningar.

7. Media Player: VLC

Med YouTubes popularitet gör du förmodligen det mesta av din videovisning i en webbläsare. Du borde dock fortfarande hålla en fast spelare runt på skrivbordet för när du behöver spela mediafiler lokalt.

För den här uppgiften slår ingenting VLC Media Player . Det är mediaspelarnas schweiziska armékniv, som kan spela nästan alla format som är tänkbara. Oavsett om du behöver spela upp videor inspelade på din gamla mobiltelefon eller i något konstigt format som du aldrig hört talas om, kommer VLC att få jobbet gjort. Det kan också spela ljud, tillsammans med alla andra knep .

Du kan inte bryta ut det ofta, men ge VLC en nedladdning och spara dig besväret med att kasta med video codecs eller använda den otroligt osäkra QuickTime .

Om du inte gillar VLC finns det flera andra fantastiska mediaspelare att välja mellan.

8. Rengöring/hantering av PC: CCleaner

Med tiden bygger Windows upp crufa och meningslösa filer som tar upp utrymme. Det finns bara ett verktyg du behöver i den här kategorin för att hålla ditt system lunt och rent. CCleaner är vår favorit diskrensare och grunden till ett rent Windows 10-system , men det packar så många fler användbara funktioner inuti verktygslådan.

Bortsett från att du rengör cacharna av alla typer av programvaror, låter CCleaner dig enkelt avaktivera startprogram , hitta vilka filer som tar upp mest utrymme , städa upp din röriga snabbmeny och skapa en snabb textfil av alla installerade program.

Du borde hålla sig borta från den värdelösa Registry Cleaner, men allt annat CCleaner erbjuder är toppklass.

9. Skärmdumpar: ShareX

Skärmdumpar är användbara för allt från inspelning av roliga stunder till att ha en informationskälla, så du behöver ett bättre verktyg för jobbet. Windows Basic Snipping Tool för att fånga skärmdumpar, erbjuder dock bara en barabones-funktionssats.

Du hittar inte ett bättre gratis skärmdumpverktyg än ShareX . Med massor av infångningsmetoder, en kraftfull inbyggd editor baserad på Greenshot, automatiska steg efter att du tagit en skärmdump, och extra verktyg som en färggrabber och linjal, har ShareX en imponerande funktion utan kostnad.

10. Backup: CrashPlan

De vanliga Windows-backup-lösningarna är inte bra. Eftersom du inte vill förlora dina värdefulla data är det viktigt att du använder en säkerhetstjänst. .

Det är värt att betala för en backup-app, men om du vill gå fri gillar vi CrashPlan . Det låter dig säkerhetskopiera din dator till en extern enhet , en annan dator på ditt nätverk eller en väns dator över internet gratis. Du kan konfigurera flera backup platser och allt går utan din övervakning. Med premiumplanen kan du också säkerhetskopiera CrashPlan-servrarna för maximal skydd.

Backblaze är också ett bra alternativ om du inte har något emot att betala; Det säkerhetskopierar allt så att du inte behöver välja enskilda mappar.

11. Filkomprimering och extraktion: PeaZip

Windows innehåller inbyggt stöd för vissa zippade filer, men allt bortom grunderna kräver ett kraftfullare verktyg. Medan dessa inte är superspännande, är de viktiga för att arbeta med alla typer av arkiverade filer du kan stöta på.

PeaZip är ett utmärkt val för dina kompressions- och extraktionsbehov. Det är mycket mer attraktivt och användarvänligt än konkurrensen, och innehåller användbara funktioner som att reparera skadade arkiv och konvertera sina filformat.

12. Meddelanden: Franz

Chansen är att du använder minst en meddelandeservice för att hålla kontakten med dina vänner under dagen. Med så många alternativ att välja mellan, finns det inget sätt att vi kunde välja den bästa meddelandeservice, för allt beror på vad dina vänner använder. Så varför inte välja dem alla?

Franz är vår pick för det bästa meddelandeprogrammet på Windows. Det låter dig lägga till konton från dussintals populära meddelandetjänster, inklusive WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Telegram, GroupMe, Hangouts, Discord och många fler.

Franz lägger helt enkelt till en ny flik för varje tjänst du använder, så att du kan följa med varje grupp i ett fönster. Det är enklare att använda batterier än att använda webbläsarfönster för dessa appar och du kan stänga den när det är dags att fokusera.

Slutligen: Fem andra fantastiska verktyg

Som en bonus finns det fem andra program som vi tycker att alla ska installera. Dessa passar inte in i någon av ovanstående kategorier, så vi kommer att nämna dem kort här.

  • Unchecky automatiskt klockar kryssrutor under programinstallationen och ser till att du inte installerar någon “rekommenderad” skräp. Alla saknar dessa ibland, så det hjälper till att få en andra uppsättning ögon.
  • Ditto Clipboard Manager ökar användbarheten av Windows Urklipp många gånger över. Med det kan du hålla dussintals kopierade poster nära till hands och söka igenom urklippshistoriken.
  • F.lux filtrerar automatiskt blått ljus från datorns skärm när solen går ner, så att du kan fortsätta arbeta på natten utan bländande ljus i ansiktet.

Vilka verktyg är viktiga för alla?

Nu vet du vilka appar som ska installeras direkt på en ny dator – och de är alla gratis! Om du inte föredrar någon av våra favoriter hittar du ett lämpligt alternativ utan mycket problem. Vi tror att de flesta användare kommer att få stor nytta av dessa program.

Nu när du har ett bra urval av bra programvara, se till att du tar bort bloatware för ett optimerat system!